Hoe kies je het juiste Padel Racket
Beslissen over een Padel-racket kan een ontmoedigende taak zijn. Met zoveel keuze op de markt, is het gemakkelijk om je overweldigd te voelen. Hopelijk zal deze gids een deel van de informatie bevatten die u mogelijk voor het eerst ziet. Het belangrijkste bij het kiezen van een Padel-racket is dat het comfortabel aanvoelt, omdat het kiezen van het verkeerde racket niet alleen je spel schaadt, maar ook je lichaam. Er bestaat niet zoiets als het perfecte Padel-racket, elke speler heeft iets andere vereisten, maar hier zijn enkele richtlijnen om u te helpen het beste racket voor u te vinden.
Een Padel-racket bestaat uit drie delen. Het profiel: dit is het gebied rond de rand van het racket, de kern: dit is de binnenkant van het racket en het slagoppervlak: dit bedekt de kern. Alle drie deze onderdelen bestaan uit verschillende materialen die vervolgens worden samengesmolten tot één.
Balans
Evenwicht zal ook een grote impact hebben op onze kracht en controle over de bal. Rackets met een hoog balanspunt zijn ruitvormig en geven veel kracht achter de bal, maar hebben geen controle. Deze zijn over het algemeen niet geschikt voor beginners, omdat een goed niveau van techniek vereist is om de kracht te beheersen. Zelfs gebalanceerde rackets zijn traanvormig, deze zijn goed voor normale spelers en bieden een goede mix van kracht en controle. Rackets met een lage balans zijn rond van vorm en bieden maximale controle, maar hebben mogelijk een gebrek aan vermogen. Ze worden over het algemeen als het beste beschouwd voor beginners omdat ze een verbeterde techniek aanmoedigen, terwijl ze een grote sweetspot bieden.
Hoog: deze rackets worden "grote hoofden" genoemd omdat ze het gewicht dichter bij de kop van het racket hebben, aan de andere kant van het handvat. Ondanks dat we minder wegen, geeft het gewicht op een grotere afstand van onze hand ons het gevoel dat ze meer wegen. Dit type rackets zal ons veel kracht geven, maar kan de pols overbelasten naarmate het gewicht verder weg is en dus de geproduceerde hefboomwerking hoger is (we zullen meer kracht moeten doen om het racket vast te houden). Deze hoog balansrackets hebben meestal een ruitvorm aan de bovenkant.
Midden/gebalanceerd: het gewicht ligt iets dichter bij het handvat, wat ons een betere hantering van het racket geeft, dus meer controle en ons helpt om de pols te laten rusten. Deze balansrackets hebben meestal een traanvorm en sommige modellen kunnen rond van vorm zijn.
Laag: het gewicht ligt ver beneden, dicht bij de handgreep en dit geeft ons uitstekende controle, omdat de hand het gewicht gemakkelijker kan verplaatsen, maar we zullen veel kracht verliezen die we zullen missen bij de volley en verdedigende schoten. Het is een balans die wordt gebruikt door ervaren spelers met veel aanraking en hoewel het tegenstrijdig lijkt, wordt het ook aanbevolen voor beginners vanwege het feit dat ze hierdoor betere controle hebben. Deze balansrackets hebben meestal een ronde vorm.
Ronde (Round) Padel Rackets
Ronde rackets zijn ideaal voor beginners. Ze hebben een medium/laag gewichtsbalans waardoor ze zeer comfortabel omgaan. Ze hebben ook de neiging om een versterkte sweet spot te hebben, en zijn dus behoorlijk vergevingsgezind als je de bal niet precies met het midden van het racket raakt (wat je niettemin altijd moet proberen te doen).
Het zijn rackets die ook ideaal zijn voor verdedigende spelers met als grote kracht de plaatsing van de bal. Ze bieden uitstekende controle en hun belangrijkste nadeel is het gebrek aan vermogen voor smashes.
Diamant (Diamond) Padel Rackets
Dit zijn de favoriete vormen van veel professionele spelers. Ze hebben een topbalans, wat betekent dat het grootste deel van het gewicht wordt verdeeld weg van de grip en naar het bovenste deel van het racket. Dit geeft het racket veel kracht maar maakt het daarentegen veel moeilijker te besturen. De sweet spot van het racket is ook minimaal. Daarom wordt dit type racket alleen aanbevolen aan diegenen die het repertoire van padel shots echt onder de knie hebben en de bal consequent met veel kracht en altijd met het midden van het racket kunnen raken. Het is ideaal voor aanvalsgerichte spelers, vooral spelers die aan de linkerkant spelen.
Als u overschakelt naar een ruitvormig padelracket van een ander type racket, is het beste om te kiezen voor een racket dat iets minder weegt dan u gewend bent, om te compenseren voor het feit dat de balans op deze rackets staat scheef naar boven.
Druppel (Tear drop) Padel Rackets
Dit zijn de meest populaire rackets, omdat ze ideaal zijn voor gemiddelde spelers. Ze bieden een geweldige combinatie van kracht en controle en kunnen u dus helpen uitstekende opnamen te maken met een grote verscheidenheid aan effecten.
Het zijn zeer veelzijdige rackets die zich aanpassen aan alle speelstijlen, klimatologische omstandigheden en wedstrijdsituaties. Het is een mix tussen diamant en rond en heeft een gewichtsverdeling die zeer gelijkmatig is en naar het midden van het racket is verschoven, waardoor het gevoel zeer evenwichtig en aanpasbaar aan verschillende situaties is.
Padel Racket Grip
Padelrackets worden geleverd met verschillende greeplengten en diktes. Je kunt ook meer overgrips toevoegen als je de grip groter wilt maken. Het is belangrijk om de overgrip regelmatig te veranderen, want als je handen zweten, zal je grip snel verslechteren en zul je uiteindelijk veel racketbeweging hebben wanneer je de bal raakt, vooral als je de bal niet raakt met de sweet spot van de racket's hoofd. Er bestaan ook X-Grips en Hesacore grips waarmee je profiel op je grip krijgt.
Padel Racket gewicht
Racketgewicht is erg subjectief, je moet verschillende rackets proberen en zien welk gewicht je het leukst vindt. Als je een grotere en sterkere speler bent, wil je in de regel voor een zwaarder racket gaan.
De algemene richtlijnen zijn de volgende:
• Vrouwen - tussen 340 g en 370 g. De meeste kiezen voor 360g.
• Heren - tussen 360 g en 390 g. De meeste kiezen voor 370-375g.
• Junior - tussen 240 g en 280 g.
Hoe het gewicht wordt verdeeld, is ook erg belangrijk en kan de manoeuvreerbaarheid en balans tussen controle en kracht volledig veranderen. De beste manier om wendbaarheid te beoordelen, is door een racket uit te proberen en te kijken welke stijl het beste bij u past. Uit mijn ervaring is het het gemakkelijkst om te beoordelen hoe wendbaar een racket dichtbij het net is om volleys te doen. De behendiger rackets geven je een gevoel van snelheid bij het voorbereiden van een volley, terwijl de minder behendige rackets een beetje omslachtiger aanvoelen.
De dikte van padelrackets varieert van 36 mm tot 38 mm bij junioren die 35 mm gebruiken. Volgens de regels van Padel kunt u geen racket gebruiken dat meer dan 38 mm dik is. Dunnere rackets bieden betere manoeuvreerbaarheid en controle, terwijl dikkere rackets u meer kracht geven. Beginners zijn normaal gesproken beter af met een dunner racket van 36 mm, terwijl meer gevorderde spelers 38 mm gebruiken.
Racket Frame
Padelracket frames zijn meestal gemaakt van glasvezel of carbon. Glasvezel is goedkoper om te produceren en u zult het op de lagere modellen vinden. Kevlar wordt ook gebruikt op sommige high-end rackets samen met koolstof.
De dikte van het racket ligt meestal tussen de 36 en 38 m, waarbij de laatste de maximale dikte is die is toegestaan volgens de huidige voorschriften.
Kernmateriaal
Zacht schuim (polyethyleen) helpt je elke opname te voelen en je hebt niet veel kracht nodig om snelle opnamen te maken. Omdat je iets meer tijd hebt om in contact te komen met de bal, kun je effecten gemakkelijker toepassen. Het nadeel is dat, omdat het schuim erg veerkrachtig is, je minder kracht zult hebben in smashes.
Op de verpakking of het marketingmateriaal van een racket wordt mogelijk 'salida de bola' of 'baloutput' vermeld. Dit verwijst naar de veerkracht van het materiaal. Als je een racket hebt met een hoge "salida de bola", betekent dit dat de bal zeer actief van het racket stuitert. Dit is ideaal voor beginners en misschien oudere spelers, omdat ze niet veel kracht en arm / body-techniek hebben om de bal met controle en snelheid rond te bewegen, dus het maakt het voor hen gemakkelijker om de bal van het racket te laten stuiteren en het naar de andere kant, vooral vanuit een devensive positie verder terug in het veld.
EVA-rubber is hard en minder flexibel. Het is moeilijker om mee te spelen, vooral in de winter wanneer de ballen zwaarder zijn. Bij hoge snelheidswedstrijden zijn rackets met EVA-kernen echter ideaal. Er zijn spelers die spelen met hard schuim in de zomer en zacht schuim in de winter. EVA-kernen zijn duurzamer dan die van polyethyleen.
De laatste tijd hebben sommige fabrikanten een derde type kern (polyethyleen) ontwikkeld dat zowel EVA als FOAM combineert. Deze hybride is een zacht rubber met een veel langere duurzaamheid, gemaakt van een kernschuim omringd door een uitwendig EVA-rubber.
Het kan moeilijk zijn om te onderscheiden welk schuim in een racket wordt gebruikt, alleen al door ernaar te kijken, maar het geluid dat ze bij impact maken, is aanzienlijk anders.
Aanvallende versus defensieve Padel Rackets
Een van de belangrijkste factoren om te overwegen bij het kopen van een racket is of je een aanvallende of verdedigende speler bent. Meestal spelen aanvallende spelers links en de verdedigende spelers rechts. Als speler gericht op aanvallend spel, zal je het beter doen met een agressief racket dat macht over controle benadrukt. Het omgekeerde is van toepassing als je een verdedigende speler bent.